Plantebasert guide + mine tips til en sunnere hverdag!
I disse tidene tenker jeg mye på hvordan jeg kan hjelpe. Og en ting som jeg får mye spørsmål rundt er plantebasert mat. Jeg har tenkt lenge på å skrive en liten guide, og nå føles det som den rette tiden.
Da jeg har spist sunn mat som jeg har laget fra bunnen hele livet på grunn av allergier og intoleranser og ønske om å føle meg bra, så måtte jeg tenke godt tilbake på hvordan det var helt i starten. Da jeg var 13 år og det er jo en stund siden.. For meg har det nå blitt en vane å planlegge, men det har jo ikke alltid vært sånn. Det ble derfor en del råd her (laaangt innlegg), og en 4-trinns guide til hvordan du kan bli mer plantebasert!
Ord som står sentralt for meg, og som jeg vil at dere skal tenke på er - planlegging og lavterskel.
For å ha en sunn og plantebasert livsstil så må man planlegge, skrive handlelister og gjerne lage opp mat til kjøleskap og frys! Dette kommer en inn i. Det er derfor også lavterskel, er det andre ordet.
Det jeg ønsker mer enn noe annet er at dere starter i det små. Jeg har fått meldinger på innboks der dere er så stolte for dere har klart å holde én dag i uken plantebasert. Bygg heller på det. Start i det små og finn mer oppskrifter og teste, nye kokebøker eller blogger dere kan hente inspirasjon.
Planlegging og lavterskel.
Jeg vil gjerne først starte med å forklare forskjellen på vegansk og plantebasert.
Jeg kommer med mye info nedover i innlegget, for jeg har mye å si, haha, og nå som vi har litt ekstra tid kanskje kan det være fint å få fokus over på noe annet- og som kan være med på å styrke helsen og hodet vårt på sikt.
Jeg ønsker at dette skal være et innlegg du kan komme tilbake til for inspirasjon!
Hva er vegan?
Veganere spiser ikke kjøttprodukter, fjærkre, egg, fisk, skalldyr, melkeprodukter, gelantin, honning. De holder seg også borte fra ull, silke, pels, lær og lanolin i produkter. Dette er mer enn en diett, det er en holdning ovenfor dyrenes rettigheter og miljø.
Hva betyr plantebasert?
Plantebasert handler kanskje mer om helse, og såklart compassion til dyr og miljø. Kostholdet er som navnet tilsier plantebasert, altså planter i fokus. En kan være veganer og spise vegansk pizza, pastaretter, vegansk is osv. Er en plantebasert så er fokuset mer på hjemmelaget, hele matvarer som ikke er prossesert, og har masse farger.
Finn ditt “hvorfor”
Dette er et viktig punkt. Hvorfor vil du bli mer plantebasert? Vil du føle deg lettere i kroppen, har du allergier, helseplager, miljø, dyrevelferd? Eller noe annet? Det å vite hvorfor du gjør noe, og gjerne skrive det ned er så viktig for å bevare motivasjonen når ting blir utfordrende. Gjerne henge lapp på kjøleskapet. Så finn en lapp og skriv ned 1-3 grunner til hvorfor, nå :)
Lavterskel steg til å bli plantebasert :
Før jeg begynner vil jeg si at det er så mye styrke i å starte i det små, lavterskel! Jeg blir så glad når jeg får meldinger av dere som jeg nevnte ovenfor, at dere har klart å ha en plantebasert dag i uken! Det er fantastisk.
Det er så fort gjort å tenke alt eller ingenting, jeg har vært der.
Varige endringer, starter med motivasjon og mestring. Jeg kommer til å nevne flere tips, men kom heller tilbake til dette innlegget. Start med én rett eller ting om gangen.
Sammensetning av måltidet
Alle mine måltider har en tanke bak seg. Om jeg lager smoothie til frokost, salat til lunsj eller en middagsrett.
For at jeg skal skru av sulthormoner, og gi næring til blant annet hud, hår og negler så ønsker jeg litt proteiner i hvert måltid. Det kan være erteproteiner fra plantebaserte proteinpulver, chiafrø, bønner, hempfrø alt etter hvor det tilsettes(mer alternativer lenger ned i innlegget).
Jeg vil også ha sunt fett i måltidet mitt, det holder meg mett, og gir glødende hud. Det kan være avocado, kokosolje, olivenolje, mandler f.eks.
Jeg ønsker såklart grønt og grønnsaker som i tillegg gir fiber til magen min. I en smoothie kan det være spinat. I lunsjen kan det være salat og søtpotet. Til middag kan det være blomkålris og stekte rosenkål.
Så oppbyggingen i alle mine måltider er alltid proteiner, sunt fett, grønt og grønnsaker.
Steg 1 :
Er du helt ny til en plantebasert livsstil- start med én dag i uken der du har en plantebasert middag - dvs. at du bytter ut kjøttet med sorte bønner, hvite bønner eller linser i middagsretten. Tilsett mer grønnsaker på tallerken, jeg elsker ovnsstekte grønnsaker eller en stor digg salat med hjemmelaget dressing.
Finn kokebøker, podcaster eller google etter inspirasjon. Se middagstips jeg nevner nedenfor. Jeg fant ut at det å søke på grønnsaks retter og heller øke det på tallerkenen min var lurt når jeg startet, da ble det automatisk litt mindre av det andre. Og som regel så er det og få grønnsakene til å smake godt som er hele målet, da vil vi jo ha mer av de!
Kan anbefale disse kokebøkene :
Plantebasert kosthold av Mari Hult
Plantebaserte kaker av Tiril Refsum
Omstart 30 av Berit Nordstrand
Start med én middag i uken gjør at en ikke bli overveldet. En handler heller ikke inn for mye mat som en kanskje ikke er så kjent med, å slipper å kaste om det ikke bli brukt. Det er lett å ønske å handle inn alt når en kjenner motivasjonen plutselig for å starte ny hverdag. Det beste for langvarig endring er å mestre noen retter i begynnelsen. Stol på meg :)
Jeg vil anbefale å gjøre dette i 2-4 uker.
Plantebaserte middags ideer
Kikert pannekake med vegansk pesto
Squash spagetti med pesto
Bønnetaco
Bønneburger
Blomkål skiver med romesco
Rødbeteburger
Ris ruller med dipp
Tomat suppe
Blomkålsuppe
Søtpotetsuppe og crunchy kikerter
Søtpotet toast + hvite bønner for ekstra protein
Mexican salat bowl med sorte bønner, tomatsalsa, mangosalsa og guacamole
I disse ukene kan du også begynne å tenke litt på plantebaserte frokoster.
Smoothies med collagen evnt. plantebasert / smoothies med kokosyogurt
Scrambled chicpeas
Frøknekkebrød med avocado og hvitebønner, chilliflak, salt og pepper
Steg 2 :
Etter uke 2-4 finn kjøtterstattere. Hvilke kilder du/dere liker å kan begynne å inkludere i den nye livsstilen. (En liste med proteinkilder kan du også se lenger ned i innlegget )
Fortsett å eksperimentere med ulike grønnsaker. Når vi går i butikken er det fort gjort å gå etter de samme grønnsakene, se deg litt rundt, er det noen grønnsaker du aldri har smakt før? Gresskar, asparges, reddiker, søtpotet? Google måter å tilberede dem på.
Gode alternativer til kjøtt som gir litt samme konsistens er :
Blomkålris for å erstatte kjøtt i bolognese
Valnøtter, sorte bønner eller linser istedenfor tacokjøtt, lag gjerne hjemmelaget tacopulver
Stekt sopp
Grønnsaksburger, rødbeteburger
Bønneburger
Aubergin
Soltørkede tomater
Bønner
Hvite bønner
Linsepasta
Erte pasta
Proteinkilder
IBS? Jeg får veldig vondt i magen av bønner osv. linser kan gå bedre for min mage. Det er rett og slett å bare prøve seg litt frem. Vi er alle så ulike. Det var mye av grunnen til at jeg måtte inkludere litt lykkelige egg og kylling i min diett for det var svært lite av de plantebaserte som funket for min mage.
Kikerter
Gresskarkjerner
Nøtter og frø
Cannelli bønner
Linser
Bønner
Erter
Plantebaserte proteinpulver
Spirulina
Chiafrø
Mandler
Hempfrø
Quinoa
Steg 3 :
Begynn å bytte ut til plantebaserte melkealternativer.
Ost er det jeg hører folk flest synes er mest utfordrende, når de skal bli plantebaserte. Det går an å lage gode ostesauser faktisk med bløtlagte cashwnøtter og nutritional yeast, sistnevnte kjøpes på helsekost. En kan også fermentere egne nøtteoster, det gjorde vi mye når jeg gikk på raw og vegansk skole i Los angeles, men det er en liten prosess ;)
Ellers så finnes det plantebaserte yogurt alternativer i de fleste dagligvarer, da foretrekker jeg naturelle kokos yogurt varianter som er uten sukker. Det er også plantebaserte melkealternativer som havremelk, mandelmelk og kokosmelk.
Istedenfor fløte og rømme brukes mye kremete kokosmelk og blølagte cashewnøtter i et plantebasert kosthold.
Melkeerstatninger
Kokosyogurt - med granola, i smoothies, i sauser
Kokosmelk perfekt til smoothies, golden milk, søpotetsuppe og curry
Mandelmelk - smoothies, kakao, bakst
Havremelk - rødbetelatte, smoothies, bananpannekaker
Bløtlagte cashewnøtter brukes mye til å skape fylde i sauser og mousse
Her har jeg skrevet en guide til hvordan du kan lage din egen kokos yogurt
Her kan du se hvordan du lager din egen mandelmelk
Steg 4 :
Det er ulike måter å erstatte egg på i retter.
Linfrø, linfrø mel eller chiafrø kan blandes med litt vann - la stå på benken i 15 minutter og det dannes en gele aktig masse. Dette brukes som ‘egg’ i bakst som kanskje bananbrød som jeg laget her. 1 ss chiafrø og 3 ss vann tilsvarer 1 egg.
Banan blir også brukt som bindemiddel i søtere bakst
Er du glad i eggerøre så kan en google på oppskrifter på ‘scrambled chickpeas’ som er rørte kikerter, perfekt til frokost eller på søtpotettoasten.
Kikert væsken (aquafaba) er også blitt populær å lage marengs med, eller brukes som bindemiddel.
Her laget jeg vegansk bananbrød med linfrø egg.
Plantebaserte retter
Frokost inspirasjon
Overnatten havregrøt
Bakt havreform
Smoothies
Sjokolade chiapudding med frø og nøtter
Granola og kokosyogurt
Planlegging er en stor del av å spise sunnere her er en meal prep liste av ting som er fint å ha i kjøleskapet eller på en glasskrukke :
Granola
Mandelsmør
Kokosmandelsmør
Mandelmelk
Kokosyogurt
Ta opp fryste bær og lage til syltetøy
Lunch inspirasjon
Wraps med pesto, avocado og hvite bønner
Makro bowl - med hummus, rista rosenkål, squash, salat, søtpotet, quiona
Søtpotet suppe på glass med frø knekkebrød
Chiapudding med granola, bær og nøttesmør
Avocado sjokoladepudding
Smoothie på termokopp, husk å bruke enten chiafrø, linfrø, avocado, mandelsmør, kokosmelk - noe som gjør at smoothien metter. Og i tillegg plantebasert proteinpulver med vaniljesmak.
Kokos yogurt med granola og nøttesmør
Lunsj meal prep liste til å ha stående i kjøleskapet eller på glass:
Rød pesto
Hjemmelaget taco krydder
Ferdigkokt quiona
Ferdigstekt søtpoteter
Vasket salat
Opphakkede grønnsaker
Fermenterte grønnsaker
Kombucha
Dressinger - tahini, dijon og lønnesirup, olivenolje med urter og sitron osv.
Plantebaserte middags inspirasjon
Linse dhal
Squash spagetti med pesto
Bønnetaco
Bønneburger
Blomkål skiver med romesco
Rødbeteburger
Ris ruller med dipp
Tomat suppe
Blomkålsuppe
Søtpotetsuppe
Søtpotet toast
Mexican salat bowl med sorte bønner, tomatsalsa, mangosalsa og guacamole
Middags meal prep liste
Lag opp og frys! Stuinger, curry, gryter og supper er perfekte og fryse!
Sosiale sammenkomster
Som ei som isolerte meg mye i barndommen pågrunn av allergier og intoleranser, så vil jeg ikke anbefale det. Heller tenk hvordan kan du se løsninger, slik at du kan delta i livet, men komme forberedt. Både når det kommer til hva du skal si, gjerne at : Nå er jeg plantebasert så jeg står over denne kjøttretten og tar gjerne litt te, haha. Ja så enkelt som det. ELLER, det beste- ta med plantebasert snacks. Det kan være hummus og grønnsaker, guacamole og nachos, ristede nøtter og frukt, kombucha. Folk kommer til å elske det. Jeg har et innlegg jeg laget her med ideer.
Her er en liste på hvordan du kan forberede deg før sosiale eventer:
1. Spis før du kommer om du vet på forhånd at det er mat der du ikke spiser.
2. Drikk te eller kombucha utover kvelden.
3. Ta med plantebaserte snack platter til alle, de kommer til å elske det!
3. Andre favoritter er rødbete hummus, guacamole og nachos, ristede nøtter, tørket frukt, salater, curry retter, supper og linsepasta
Se hvordan du lager hummus, kokosmandel dipp og ulike godsaker du kan ha med deg i sosiale lag HER
Sunn i farta!
Jeg hadde reise jobb før. Da dro jeg rundt i norge og holdt kurs for spa og salonger, i hudpleie og makeup. Det var utfordrende og reise, og finne mat jeg kunne spise. Så det som var med meg på tur var dette :
Chiapudding (hadde klart fra overnatten) Toppet med kakao nibs, mandelsmør, kokosflak og goji f.eks. Har du et godt proteinpulver som blander seg godt kan du ha i det
Havregryn som jeg blandet ut med mandelmelk, tilsatte kanel, supermat og bær
Jeg spiser egg så tok gjerne med noen ferdigkokte i en pose
Opphakkede grønnsaker - agurk, gulrot, selleri, blomkål (evnt litt hummus ved siden)
Mandelsmør - ja jeg hadde med å spiste gjerne 1 spisekje for det mettet så bra
Middagsrester fra dagen før
Wraps, og hadde med avocado og litt salat som jeg putta i, gjerne med pesto
Bær, nøtter og frø - miks og ta en håndfull når du trenger
Smoothie på termokopp
Suppe på termokopp
Frøknekkebrød med avocado
Avslutning
På kvelden før jeg legger meg liker jeg å roe ned, tenke på ting jeg er takknemlig for og holde meg motivert til å fortsette å ta vare på helsen og hodet :
Te fra pukka som er koffeinfri er veldig fin for å roe ned, gjerne kamille te, eller en golden milk.
Plantebasert handle liste og staples til inspirasjon
Her kommer mange tips, plukk det du ønsker som passer deg! Jeg går som regel å handler to steder for å få alt jeg trenger. Det er på rema 1000 for de har kolonihagen produkter blant annet og Meny, for de har et godt utvalg på økologiske varer og noen ganger Helios sine varer.
Rema 1000
Kolonihagens fryste blåbær og jordbær
Linser på kartong
Bønner på kartong
Hvite bønner
Oatly havremelk
Mandel og havre melk
Kokosmelk på kartong
Fryste rosenkål
Fryst spinat
Kogurt naturell fra Kolonihagen
Chiafrø og frø fra kolonihagen
Glutenfri havregryn
Ferske urter
Økologiske egg (om du spiser det)
Blomkål ris
Økologiske oliven
Sitron
Avocado
Fryst avocado
Rødløk
Hvitløk
Tomater
Agurk
Søtpotet
Linse pasta
Erte pasta
Meny
Fryste mango fra Eldorado
Helios mandelsmør
Økologiske mandler Helios
Kakao nibs
Holte gård kylling (om du spiser det)
Hummus
Økologisk brokkoli
Gresskar
Soltørkede tomater
Bokvetemel
Økologiske grønnsaker
Økologisk salat
Lønnesirup
Honning
Kokosblomssukker
Helsekosten
Miso - gir umami smak som kjøttsmak gir
Nutritional yeast - ostesmak, drysses over salater, blandes i cashew krem til ostesaus, ostekaker osv.
Plantebasert proteinpulver med vaniljesmak til smoothies
Kakao nibs - til smoothiebowls for crunch
Kokosflak til smoothie bowls
Spirulina til smoothies
Kokosolje, for ekstra fett i smoothien for metthet
Multivitamin
Omega 3
Evnt. B12
Magnesium - jeg bruker to kapsler hver kveld for bedre søvn- har gjort det i 3 år nå
Vitamin D
Kokosblomssukker
Lønnesirup
Honning
Ideer til fast sortimanget
Extra virgin olivenolje - på salaten med sitronjuice, salt og pepper
Eplecider eddik - 1 ss om morgenen i lunket vann som en liten detox, eller i dressinger
Hvitvins eddik - til dressinger
Rødvinseddik - til dressinger
Dijon sennep - til dressinger
Tamari - glutenfri soasaus, til stir-fry
Grønnsaksbuljong - til supper og koking av quiona
Gul curry paste - curry gryter og linse dhal
Tomat puré - til curry, sunn pizza, og supper
Plantebasert protein med vaniljesmak - til smoothies, chispuddinger og avocadomousse
Kanel - i bananpannekaker, bananbrød, chiapudding og golden milk
kardemomme - i bananpannekaker, golden milks, chiapuddinger
Ekte vanilje - I smoothies, bananpannekaker, chiapudding, matcha latté
Gurkemeie - i hjemmelaget curry pulver, golden milk, smoothies
Oregano - pizza og tomatgryter
Basilikum - pizza og tomatgryter
paprika pulver - på søtpotet fries, ovnsstekte grønnsaker
Himalaya salt - i sjokolademousse, hjemmelaget sjokolade og ellers alle middagsretter og dressinger
Ingefær - i golden milk og asiatiske retter
Hvitløk - på stekte grønnsaker
Pepper - på grønnsaker og salater
Miso - en paste som gir kjøttsmak, ha i supper, dressinger og sauser
Nutritional yeast - ostesmak
Kokosblomssukker - sunnere sukker
Lønnesirup - sunnere søtning, til energy balls, granola, desserter og cookies
Honning - sunnere søtning, i energy balls, matcha latte, smoothies og over granola
Kokosolje - lage granola, i bakst, steking osv
Arrowroot - brukes istedenfor maisena. For å binde sammen vegansk bakst, sauser osv.